Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Γιατί "διχάζει" και τρομάζει η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank


Τα δεδομένα είναι δύο για την Eurobank: πρώτον, χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 1,5-2 δισ. ευρώ και δεύτερον, πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με την πώληση πακέτου 20%- 25% μέσα στους πρώτους μήνες του 2014. Όλα τα άλλα είναι καθοριστικά μεν, αλλά politics.

Γράφει:  
Η περίπτωση της Eurobank δοκιμάζει... νεύρα και αντοχές, συσχετισμούς ίσως και συμφέροντα. Οι πληροφορίες ότι η διοίκηση του ΤΧΣ είναι διχασμένη σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα δίνουν και παίρνουν. Και αυτό γιατί το ΤΧΣ καλύπτοντας πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank με 5,5 δισ. ευρώ, μπήκε σε τιμή που αντιστοιχούσε σε περίπου 1,5 φορά το book value της τράπεζας, χωρίς να εκδοθούν warrants όπως στις άλλες συστημικές τράπεζες. Μετά την απόκτηση της Νέα Proton και του Νέου ΤΤ, η τιμή αυτή έπεσε στις 1,3 φορές, αλλά στο ταμπλό η μετοχή βρίσκεται στο 0,60 ευρώ. Το ερώτημα λοιπόν, όπως το εξέφραζαν κορυφαίες τραπεζικές πηγές στηνFMVoice.gr είναι διττό και έχει ως εξής: ποιος ιδιώτης θα δεχτεί να πληρώσει 1,3 φορές το βιβλίο για να μην χάσει το ΤΧΣ χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων; Και πώς το Ταμείο θα δεχτεί μια ΑΜΚ για να μπει στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα σε τιμή κάτω από όσα έχει δώσει ήδη; Η απάντηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι απλή: πιθανότατα ουδείς εκ του ΤΧΣ εάν δεν διασφαλιστεί η ασυλία και η μη δυνατότητα δίωξης για τις αποφάσεις που λαμβάνει όπως ισχύει και με τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.
Η πλευρά Σκλαβούνη (μη εκτελεστικός πρόεδρος) φέρεται να υποστηρίζει ότι η πώληση σε funds δεν είναι η δέουσα επιλογή, ιδιαίτερα με την τιμή της μετοχής τόσο χαμηλά και ότι η Eurobank θα πρέπει να ενισχυθεί εκ νέου από το Ταμείο και να αναζητηθεί ο επενδυτής με τις κατάλληλες συνθήκες. Η πλευρά Σακελλαρίου (διευθύνουσα σύμβουλος) υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μπουν νέα κεφάλαια στην τράπεζα από επενδυτές, ώστε να ενισχυθεί η αξία της. Δεν θα ήταν αρνητική, αναφέρουν οι πληροφορίες, με το να υπάρξει και κατά ένα μέρος ενίσχυση της τράπεζας από το ΤΧΣ.
Η τρόικα φέρεται να συντάσσεται με την κυρία Σακελλαρίου, αλλά υπό το πρίσμα ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο επιβάλλει μια συμφωνία ιδιωτικοποίησης της Eurobank ώστε να παρέχει κίνητρο για απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού από τον νέο στρατηγικό μέτοχο. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο μόνος τρόπος για να βρεθούν αξιόπιστοι ιδιώτες επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank είναι να δοθούν και σε αυτήν την περίπτωση warrants. Αυτό σημαίνει ότι επίκεινται αλλαγές στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης.
Αν η τιμή που θα μπουν οι επενδυτές είναι χαμηλότερη από την τιμή κτήσης του ΤΧΣ, τότε θα ανοίξει εξ' ορισμού η συζήτηση για οριζόντια ρύθμιση, που να ισχύει και στις υπόλοιπες τράπεζες, σχολίαζαν αρμόδιες πηγές, κάτι που η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί. Φυσικά, υπάρχει πάντα και ο φόβος της απιστίας, εκτός και αν αλλάζοντας το νόμο το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα αποδεχθούν να εισπράξουν λιγότερα από όσα έβαλαν για να στηρίξουν τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου αξιοποιώντας την ευνοϊκή επενδυτική συγκυρία να πάρουν πίσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσα μπορούν από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της τράπεζας και κυρίως ο κ. Χρήστος Μεγάλου έχει αναλάβει επ΄ ώμου τις επαφές με πιθανούς επενδυτές του εξωτερικού, τράπεζες αλλά και κορυφαία funds προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον και γιατί όχι να λάβει "υποσχετικές" για συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που θα σημάνει την επανα-ιδιωτικοποίησή της. Η διοίκηση της τράπεζας σε μια μάχη με τον χρόνο βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι και με το business plan υπό μάλης για να επιτύχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Δεν "παίζει" όμως μόνη, αφού όλα εξαρτώνται από τις ορέξεις της τρόικας και τις αποφάσεις  του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


ΠΗΓ: Γιατί "διχάζει" και τρομάζει η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank

Δεν υπάρχουν σχόλια: