Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αθ. Βαμβακίδης (BoA): Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει, ό,τι κι αν λέει η Γερμανία

Οι αγορές το έχουν προεξοφλήσει και είναι θέμα χρόνου. Ο λόγος για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Βαμβακίδη, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής για την Ευρώπη της Bank of America/Merrill Lynch, «ό,τι κι αν λέει η Γερμανία, η αναδιάρθρωση θα γίνει, ίσως όχι απαραίτητα με τη μορφή "κουρέματος"».

Γράφει: Ρόη Χάικου
Ο κ. Βαμβακίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Bank Voice της FMVoice.gr επισήμανε ότι ένα καλό σενάριο είναι να συνδυαστεί η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης του χρέους - μια πιθανότατα χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας με το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν, όπως π.χ. η φορολογική μεταρρύθμιση. «Αυτό θέλουν οι δανειστές της χώρας», εξήγησε σχετικά, υπενθυμίζοντας ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας, της ΕΚΤ και της ΕΕ. «Τα τρέχοντα επίπεδα του χρέους είναι πολύ υψηλά και η ελληνική οικονομία δύσκολα θα ανακάμψει. Είναι αδύνατον να πληρώσει αυτά τα ποσά στους δανειστές της η Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις ελληνικές τράπεζες. «Όταν βλέπει κανείς τα νούμερα διαπιστώνει ότι ακόμη είναι μακριά από την ανάκαμψη», αλλά αναγνώρισε το ενδιαφέρον των hedge funds, αν και εκτίμησε ότι ακόμη δεν έχουν μπει πραγματικά στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. «Είναι στοίχημα για τα hedge funds οι ελληνικές τράπεζες. Είθισται να μπαίνουν, αυτά παίρνουν το μεγάλο ρίσκο, αλλά αν τους βγει αποκομίζουν και τα μεγαλύτερα κέρδη. Μετά ακολουθεί το λεγόμενο "πραγματικό χρήμα"».
Η ΕΚΤ
Για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Βαμβακίδης υπενθύμισε ότι πρωτίστως επηρεάζεται από την ΕΚΤ και την πολιτική που ακολουθεί. Μάλιστα, τόνισε ότι από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι σημαντικά κάτω από το 2%, η κεντρική τράπεζα δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, αν και υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, έστω και αδύναμης.
Ο κ. Βαμβακίδης εκτίμησε ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει κάτι σύντομα στο πεδίο των επιτοκίων, ενώ «βλέπει» έναν νέο γύρο διάθεσης φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων (LTROs) προς τα τέλη του έτους ή αρχές του 2014. «Το αρνητικό είναι ότι η συζήτηση δεν θα οδηγήσει σε χαλαρή νομισματική πολιτική», ανέφερε σχετικά. Συγκρίνοντας δε, την πολιτική που ακολουθεί η Fed στις ΗΠΑ, ο CEO νομισματικής στρατηγικής για την Ευρώπη της BoA/Merrill Lynch σημείωσε ότι «είναι τα δύο άκρα. Η Fed επικρίνεται ότι το παρακάνει και η ΕΚΤ ότι δεν κάνει τίποτα». Κατά τον ίδιο, η ΕΚΤ θα έπρεπε να κάνει κάτι ώστε να ωθήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στα επίπεδα του 2% και να τονώσει την οικονομία.
Shutdown στις ΗΠΑ
Ο κ. Βαμβακίδης αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και το περιβόητο shutdown του δημόσιου τομέα σημείωσε ότι τα τεκταινόμενα εκπλήσσουν. «Όσο μικρό κι αν είναι, το ρίσκο για πιστωτικό γεγονός στις ΗΠΑ υπάρχει. Παίζουν με τη φωτιά», σχολίασε σχετικά, αναγνωρίζοντας ότι οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για το χειρότερο, που δεν είναι άλλο από την πτώχευση.
«Όλοι πιστεύουν ότι στο τέλος κάποιος θα υποχωρήσει», σημείωσε ο κ. Βαμβακίδης αναφέροντας ότι καθοριστική ημερομηνία για τις εξελίξεις είναι η 17η Οκτωβρίου, οπότε οι ΗΠΑ θα κληθούν να δανειστούν ακόμη παραπάνω από τα προϋπολογιζόμενα. «Εάν μέχρι τότε δεν υπάρχει λύση, η επόμενη καθοριστική είναι έως τα μέσα Νοεμβρίου. Εάν και τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία, θα μιλάμε για πιστωτικό γεγονός», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: