Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τράπεζες: Στα 3,6 δισ. ευρώ (;) οι έξτρα κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα stress test

Διαχειρίσιμα για τις περισσότερες τράπεζες αναμένονται να είναι τα αποτελέσματα δύο καθοριστικών ασκήσεων για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρώτον, ο έλεγχος της BlackRock για τις ζημίες από τα «κόκκινα» δάνεια, τα τελικά αποτελέσματα του οποίου θα παραδοθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος μέσα στο μήνα και στη συνέχεια τα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει τον Νοέμβριο η ΤτΕ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) με προβολή οικονομικών στοιχείο για την τριετία 2014-2016.
Γράφει:  
Οι πληροφορίες θέλουν το πόρισμα των αμερικανών ελεγκτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προβλέπει επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 5-7 δισ. ευρώ. ΗFMVoice.gr πληροφορείται ωστόσο, από αρμόδια χείλη ότι οι επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις για το σύνολο του κλάδου θα είναι της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί η ζημία από τα κόκκινα δάνεια θα επιμεριστεί από τις προβλέψεις των τραπεζών για επαναφορά στην κερδοφορία. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρνητικό αποτέλεσμα 2,5 δισ. ευρώ το 2014, περίπου 1-1,1 δισ. ευρώ το 2015 και ισοσκελισμένο αποτέλεσμα το 2016.
Αρμόδια στελέχη των συστημικών τραπεζών που είναι σε επαφή με την BlackRock σημείωναν ότι τα όποια πρόσθετα κεφάλαια προκύψουν από τα stress test μπορούν να αναπληρωθούν από κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργική κερδοφορία, τις συνέργειες που επιφέρουν οι συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, από τη μείωση του λειτουργικού κόστους κ.λπ.
Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζιτών, όπως του κ. Μιχάλη Σάλλα, προέδρου της Πειραιώς, ο οποίος έχει εμφανιστεί βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες τόσο για τον όμιλο Πειραιώς, όσο και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών είναι αισιόδοξες ότι θα καλύψουν τις όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν στο πλαίσιο των ασκήσεων BlackRock/EBA χωρίς να προσφύγουν εκ νέου για βοήθεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αλλά και θεσμικοί παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τους ελεγκτές της BlackRock και έχουν μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων συμφωνούν ότι και τα stress test θα κινηθούν με βάση όσα έχουν προβλεφθεί.
Δύο σενάρια
Αυτές οι καταρχήν εκτιμήσεις προκύπτουν από τις βελτιωμένες μακροοικονομικές παραδοχές της περιόδου 2014-2016, όπως εξηγούσαν στην FMVoice.gr τραπεζικές πηγές. Και εφόσον δεν υπάρξει κανένα δημοσιονομικό... ατύχημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την πορεία της οικονομίας θα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2015 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95% και αύξηση ΑΕΠ 1% το 2016 έναντι πρόβλεψης για +3,74% από το ΔΝΤ.
Η BlackRock θα προσμετρήσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου, που ουσιαστικά θα είναι αυτές του ΔΝΤ, με εκείνες του ακραίου δικού της σεναρίου και θα καθορίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, το δυσμενές σενάριο της BlackRock θα εξεταστεί και από την τρόικα, η συγκατάθεση της οποίας είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της άσκησης. Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock στην προηγούμενη άσκηση, προ διετίας προέβλεπε για το 2012 μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%. Οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν επι τω χείρω, καθώς η χρονιά έκλεισε με μείωση άνω του 6%.
Η BlackRock θα παραδώσει στην ΤτΕ στα τέλη Οκτωβρίου το προσχέδιο των εκτιμήσεών της για τις αναμενόμενες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα παραδοθεί και η τελική μελέτη. Για τον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA θα προσμετρηθούν και τα επιχειρηματικά σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τα σχέδια αναδιάρθρωσης (restructuring plans), που θα προβλέπουν πώληση θυγατρικών εταιρειών εντός και εκτός Ελλάδος την περίοδο 2014-2017, οπότε θα απελευθερώσουν κεφάλαια και ρευστότητα. Αυτά τα σχέδια αναδιάρθρωσης αναμένεται να λειτουργήσουν ως «σύμμαχος» των ελληνικών τραπεζών στην αναμενόμενη θετική εικόνα των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας για τα επόμενα χρόνια.
Τι θα πράξουν οι τράπεζες
Για τις τρεις συστημικές τράπεζες οι οποίες κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν με τη συμμετοχή ιδιωτών (Εθνική, Πειραιώς και Alpha) ο στόχος είναι να μην καταφύγουν εκ νέου στο ΤΧΣ για την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων. Στελέχη των τραπεζών έχουν διατυπώσει τη βεβαιότητά τους ότι δεν θα απαιτηθεί τέτοια βοήθεια, καθώς η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης θα συνδράμει καταλυτικά τις προσπάθειες τους.
Σε ό,τι αφορά την Eurobank τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από το ΤΧΣ και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στόχος της διοίκησης είναι ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση με την εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών, ώστε να επανα-ιδιωτικοποιηθεί το ταχύτερο, όπως απαιτεί και το Μνημόνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα θα χρειαστεί καταρχήν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της Eurobank υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου τους τελευταίους μήνες κάνει συνεχώς ραντεβού με υποψήφιους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδας, βολιδοσκοπώντας το ενδιαφέρον τους για την τράπεζα, ώστε να είναι έτοιμη να προβεί σε ΑΜΚ μέσα στους επόμενους μήνες.


Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 08:16
ΠΗΓΗ: http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-23-13/business-news/2012-09-12-05-25-47/item/70888-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-36-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E--%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BE%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B1-stress-test

Δεν υπάρχουν σχόλια: