Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ελεύθερος Τύπος – City

Προς μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Αθήνα, 23-6-09

Συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου, του City και του portal πραγματοποιούν γενική συνέλευση σήμερα το απόγευμα στις 5.30 μ.μ. Ενόψει των δραματικών εξελίξεων με την απόφαση λουκέτου της εργοδοσίας, απαιτούμε από την Ενωση Συντακτών τη λήψη απόφασης για την άμεση συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλα τα ΜΜΕ. Το λουκέτο στην επιχείρηση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου δημιουργεί ντόμινο εξελίξεων σε όλο τον χώρο των media.
Θεωρούμε ότι με επίκεντρο τις εξελίξεις στον «Ελεύθερο Τύπο», η ΕΣΗΕΑ μαζί με όλα τα άλλα σωματεία θα πρέπει να προχωρήσει σε προκήρυξη 48ωρης απεργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή με στόχο τη μη έκδοση των φύλλων του Σαββάτου και της Κυριακής. Είναι ο μόνος τρόπος να αναγκαστούν οι Ενώσεις Ιδιοκτητών στον Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα αλλά και η κυβέρνηση που περνάει από την πίσω πόρτα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες και τους διαφημιστές, να κάτσουν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη δική μας ατζέντα. Την απόφαση αυτή απαιτούμε να τη λάβετε ανεξαρτήτως του σκεπτικού και των αιτιάσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ειδικότερα:
Για τον Ελεύθερο Τύπο και το City να μετατραπεί η σημερινή απεργία σε απεργία διαρκείας ώστε να δοθεί δυνατότητα να ανοίξει το απεργιακό ταμείο και να εκδοθεί ένα τουλάχιστον απεργιακό φύλλο του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών αυτή την Κυριακή 28 Ιουνίου.
Τα μικρόφωνα του City σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων χθες, θα παραμείνουν ανοιχτά με μοναδικό στόχο να περιφρουρήσουν οι εργαζόμενοι τον ενημερωτικό χαρακτήρα του σταθμού. Ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα μετάδοσης του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζομένων.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων σε Ελεύθερο Τύπο και City.

Οι εκπρόσωποι

Ματίνα Παπαχριστούδη

Διονύσης Σαραντόπουλος

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Κοινοί κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια


http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/05/04/040509%2020.pdf

Η ΤτΕ ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ
ΤΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Φόβοι για έκρηξη των καθυστερήσεων μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου
τον Οκτώβριο. Διαχωρίζονται οι ρυθμίσεις οφειλών και η αναδιάρθρωση
χαρτοφυλακίων. Της Ρόης Χάικου


Ενιαίο πλαίσιο κανόνων και αρχών για τα δάνεια που βρίσκονται μια ανάσα πριν το… κόκκινο επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε διαβούλευση που έχει ξεκινήσει ήδη με τα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Γ. Προβόπουλος, διοικητής της κεντρικής τράπεζας και οι επιτελείς του θα επιδιώξουν να θέσουν όρους και προϋποθέσεις στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων και ρυθμίσεις οφειλών. Στόχος της ΤτΕ είναι να ελέγξει μακροπρόθεσμα τις επισφάλειες, καθώς διαβλέπει ότι οι τράπεζες με την ρύθμιση οφειλών ουσιαστικά μεταθέτουν τα κόκκινα δάνεια για το μέλλον.
Οι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θεωρούν ότι το 2010 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από πλευράς επισφαλειών, καθώς εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, θα φανούν τα πραγματικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.
Πέρυσι σύμφωνα με την ΤτΕ, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση ανήλθε στο 5% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, ενώ το 8,2% των καταναλωτικών δανείων, περιλαμβανομένων και των χρεών από πιστωτικές, δεν αποπληρώθηκε.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «ΕΤ» η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αποστείλει το κείμενο διαβούλευσης στις εμπορικές τράπεζες πάνω στο οποίο θα καθοριστούν οι αναδιαρθρώσεις δανειακών συμβάσεων. Μάλιστα, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει εφεξής να δημοσιεύουν το ποσό των δανείων που έχουν υποστεί ρύθμιση ανά χαρτοφυλάκιο, ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές της ΤτΕ.
Προκειμένου να γίνει σαφής ο διαχωρισμός της ρύθμισης οφειλών λόγω της δυσμενούς αλλαγής στην οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και της αναδιάρθρωση των δανείων όταν δεν υπάρχει διαφαινόμενη αδυναμία των πελατών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η ΤτΕ επιθυμεί να θέσει ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Ως ρύθμιση οφειλών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής θεωρούνται από την κεντρική τράπεζα μια ή περισσότερες από τις παρακάτω αλλαγές, εφόσον η οικονομική κατάσταση του πελάτη έχει χειροτερεύσει:
1. Μείωση του επιτοκίου ιδίως εφόσον αυτή δεν λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο συμβατικής επαναδιαπραγμάτευσης (π.χ. ανανέωση ορίων).
2. Επέκταση της διάρκειας του δανείου άνω του 20% της αρχικής του διάρκειας ακόμη και αν συνοδεύεται από αύξηση επιτοκίων εφόσον το νέο επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από το επιτόκιο της αγοράς για δάνεια παρόμοιου κινδύνου και διάρκειας.
3. Μείωση της αξίας των δεδουλευμένων τόκων (παραγραφή οφειλόμενων τόκων) ή του κεφαλαίου.
4. Έγκριση μεγάλης περιόδου χάριτος (άνω του ενός έτους) χωρίς να δικαιολογείται από την φύση του δανείου.
5. Επαναλαμβανόμενες αυξήσεις ορίων χορηγήσεων (για τους αλληλόχρεους λογαριασμούς) που δεν δικαιολογούνται από την βελτίωση ή/και την αύξηση των οικονομικών μεγεθών του πιστούχου.
6. Αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών με νέα δάνεια με όρους που δεν είναι σύμφωνοι με την πιστοδοτική πολιτική για πιστώσεις αντιστοίχου κινδύνου.
Ακόμη, θα πρέπει να συνυπάρχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία αποτελούν ενδείξεις αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του: ουσιαστική καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων, χειροτέρευση των οικονομικών στοιχείων του οφειλέτη (μείωση του εισοδήματος/ των κερδών/ του κύκλου εργασιών κ.α), μικρές επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις του πιστούχου κ.α.
Παράλληλα, η ΤτΕ παρακολουθεί με προσοχή και την πορεία των επιτοκίων, κάνοντας συστάσεις στις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω το κόστος δανειοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείεται την Πέμπτη να προχωρήσει σε μια ακόμη μείωση, πιθανότατα κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το επιτόκιο του ευρώ να διαμορφωθεί στο 1%.

Αγαπάμε αλλά φοβόμαστε το κινητό


http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/05/07/070509%2028.pdf

Το «αγαπούν», αλλά και το φοβούνται το κινητό τηλέφωνο οι Έλληνες, κυρίως λογω των κεραιών. Με τις συνδέσεις κινητης τηλεφωνίας στη χώρα μας να έχουν προσεγγίζουν τα 18,85 εκατ. όταν ο πληθυσμός είναι 10.964.200 κάτοκοι, οι συνδρομητές υποστηρίζουν ότι το κινητό τους προσφέρει ελευθερία και ασφάλεια, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά το 86% ανησυχεί ότι πιθανώς βλάπτει την υγεία.
Αυτό προκύπτει από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την κοινωνικοοικονομική αποτίμηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα την οποία διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ICAP.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιος Δουκίδης και κ. Γιώργος Γιαγλής επισήμαναν ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έφθασε στο 168% στο τέλος του 2008 και είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά, ενώ η χώρα παρουσιάζει υστέρηση στην ανάπτυξη και χρήση υπηρεσιών τρίτης γενιάς (3G).
Περίπου 7 στις 10 μικρές επιχειρήσεις και το 80% των μεγάλων δηλώνουν ότι αν δεν λειτουργούν τα κινητά είναι αδύνατο να διεκπεραιώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, το 66% του κοινού θεωρεί βασικό πλενέκτημα την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η χρήση του κινητού, ενώ σχεδόν 4 στους 10 αισθάνονται ασφάλεια γνωρίζοντας ότι μπορούν να τηλεφωνήσουν από οπουδήποτε.
Η κινητή τηλεφωνία απολαμβάνει υψηλή φήμη, με το 53% του κοινού να αναφέρεται θετικά για τον κλάδο, όταν για τις τράπεζες μόλις το 7% έχει καλή εικόνα.
Πλέον, ο κλάδος εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης και η οποιαδήποτε ανάπτυξη σε ορίζοντα πενταετίας (μέχρι το 2013) θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, καθώς τα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής ανά πελάτη βαίνουν μειούμενα. Πέρυσι, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) έπεσε σε επίπεδα κάτω από τα 20 ευρώ για Vodafone και Wind, ενώ ακόμη και η Cosmote (που διατηρεί ARPU 23,6 ευρώ) είδε τα έσοδα ανά πελάτη να κινούνται πτωτικά.
Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, αν αναπτυχθούν νέες προηγμένες υπηρεσίες, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 1,9% αποφέροντας δημόσια έσοδα €2,7 δισ και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 8.000 (συνολικά 100.000 το 2013). Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται μείωση των θέσεων σε 81.000 με τα δημόσια έσοδα στα €2,1 δισ.

rhaikou@e-tipos.com

Κύμα προσφορών στα στεγαστικά από το φθινόπωρο


http://www.e-tipos.com/content/Issues/2009/05/25/ETN_20090525%2022.pdf


ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ,
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΤΙΜΩΝ
Εμφαση στα δάνεια σταθερής δόσης, με τις χρεώσεις να βρίσκονται ήδη στο 3,85%.
Φθηνά παραμένουν και τα κυμαινόμενα. Της Ρόης Χάικου


Αύξηση των επιτοκίων σταδιακά μετά το φθινόπωρο «βλέπουν» οι τράπεζες και προσανατολίζονται στη χάραξη νέας πολιτικής, ιδιαίτερα στα στεγαστικά δάνεια.
Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, συγκλίνουν ότι τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor δεν θα διατηρηθούν επί μακρόν στα σημερινά επίπεδα, προεξοφλώντας «φως στο τούνελ» της κρίσης. Μάλιστα, όπως εξηγούσαν χαρακτηριστικά, δεν αποκλείεται η άνοδος να έρθει ανορθόδοξα, αν αποκατασταθεί η ομαλότητα στις διεθνείς αγορές.
Πιο συγκρατημένοι είναι οι επιτελείς στην Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι ωστόσο δεν θεωρούν απίθανη την αύξηση των επιτοκίων. Κορυφαία πηγή της κεντρικής τράπεζας μιλώντας στον «ΕΤ» εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά όσο η κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ευνοϊκή. Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%.
Σήμερα το επιτόκιο Euribor μηνός βρίσκεται στο 0,90% και το Euribor τριμήνου κινείται στο 1,25%, ενώ το EKT στο 1%. Με περιθώριο προσαύξησης 2%-2,50%, ένας δανειολήπτης που έχει στεγαστικό χρεώνεται με 3,25%-3,50% κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια αξιοποιούν χιλιάδες δανειολήπτες, με αποτέλεσμα το 90% των δανείων που έχουν εκταμιευθεί από τις αρχές του έτους να είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών τραπεζών πάντως, προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο προσφορών στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων μετά το καλοκαίρι, καθώς τα κυμαινόμενα θα κινούνται σιγά σιγά ανοδικά και προκειμένου να «τονώσουν» την ζήτηση. Ωστόσο, η τιμολογιακή πολιτική της νέας σαιζόν δεν θα παρουσιάζει τις υπερβολές του παρελθόντος, όταν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρισκόταν στο 4% και τα πιστωτικά ιδρύματα έδιναν επιτόκιο 3,90% για 2 ή 3 χρόνια.
Ήδη τράπεζες όπως η Marfin προσφέρουν σταθερό επιτόκιο για απόκτησης στέγης από 3,85% για 2 έτη και από 3,95% για 3 έτη. Σταθερό επιτόκιο κάτω του 4% για ένα χρόνο προσφέρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ATEbank, η Εθνική και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
Αρμόδια στελέχη μιλώντας στον «ΕΤ» ανέφεραν ότι ακόμη είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών να επιλέγουν κυμαινόμενα επιτόκια, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε όταν δουν ότι η δόση τους αυξάνεται, να προλάβουν να «κλειδώσουν» το δάνειό τους με ένα καλό σταθερό επιτόκιο για 2-3 χρόνια. Οι τραπεζίτες θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το 2010 το κόστος δανεισμού θα είναι πιο υψηλό, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Ενδεικτικά, σήμερα ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 χρόνων με επιτόκιο 3,50% (Euribor τριμήνου 1,25% συν περιθώριο προσαύξησης 2,25%) έχει δόση 586,14 ευρώ. Αν το Euribor αυξηθεί στο 1,50%, τότε ο δανειολήπτης θα πληρώνει επιτόκιο 3,75% και η δόση του θα αυξηθεί στα 599 ευρώ. Η επιβάρυνση των περίπου 13 ευρώ μεταφράζεται σε επιπλέον 156 ευρώ το χρόνο.
Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 31% επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι στεγαστικά δάνεια. Το αντίστοιχο ποσοστό δανεισμού με πιστωτικές κάρτες ανερχόταν, τον Ιανουάριο του 2009, στο 4% και για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια στο 10,5%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες χορηγούν, κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση, στεγαστικά δάνεια ύψους από 30 έως 70 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή οι αποπληρωμές (δόσεις και τόκοι παλαιότερων δανείων) ανέρχονται ανά μήνα από 50 εκατ. έως 90 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων τον Απρίλιο αυξήθηκαν μόλις κατά 63 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 78,066 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης περιορίστηκε στο 8,7% (στο 0,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008).


rhaikou@e-tipos.com

To iPhone μιλά ελληνικά


Η τρίτη έκδοση που έρχεται στις 17 Ιουνίου θα υποστηρίζει τη γλώσσα μας. Της Ρόης Χάικου

Ομιλείτε ελληνικά για το iPhone από τις 17 Ιουνίου, καθώς έρχεται η τρίτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για το κινητό τηλέφωνο της Apple, η οποία υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα.
Μετά την αναβάθμιση των συσκευών που έχουν στην διάθεσή τους οι συνδρομητές της Vodafone και της Cosmote στην χώρα μας θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα στα ελληνικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμπορική διάθεση του iPhone στην Ελλάδα.
Η νέα έκδοση iPhone 3.0 θα δοθεί ως δωρεάν αναβάθμιση στους ήδη κατόχους smartphones της Αpple. Οι βελτιώσεις στο λειτουργικό περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 νέα χαρακτηριστικά, όπως τον φωνητικό χειρισμό της συσκευής, την αποστολής MMS και αντιγραφής και επικόλλησης κειμένου, από τη μια εφαρμογή στην άλλη, το "κατέβασμα" νοικιασμένων βίντεο και την προσθήκη, εκτός των ελληνικών και άλλων γλωσσών, όπως αραβικά, κορεατικά και εβραϊκά.
Παράλληλα, η Apple παρουσίασε και το νέο 3G μοντέλο, το οποίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ 17 του μήνα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, μειώνοντας την ίδια στιγμή την τιμή της υφιστάμενης συσκευής στα 99 δολάρια. To νέο iPhone 3G S έχει την ίδια εμφάνιση με τον προκάτοχό του, διαθέτει όμως ισχυρότερο επεξεργαστή, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, πυξίδα, φωτογραφική μηχανή με ανάλυση 3 Mpixel με αυτόματη εστίαση, καθώς και βιντεοκάμερα. Η έκδοση με μνήμη 16 Gbyte τιμάται 199 δολάρια (με διετές συμβόλαιο κινητής), ενώ το μοντέλο με 32 Gbyte 299 δολάρια.

Δύσκολοι καιροί για... πρίγκιπες στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας


Σε περίοδο ισχνών αγελάδων εισέρχονται έσοδα, κέρδη και ανάπτυξη μέχρι το 2013. Διέξοδος η δημιουργία νέων υπηρεσιών σε σχέση με το Διαδίκτυο και την ευρυζωνικότητα. Της Ρόης Χάικου

Η εποχή των παχέων αγελάδων φαίνεται ότι έχει περάσει για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και πλέον για να έχουν κέρδη και ανάπτυξη θα απαιτηθεί… κόπος και τρόπος.
Οι εκτιμήσεις τόσο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της ICAP όσο και διεθνών ερευνών για τα έσοδα του κλάδου όσο και την εισφορά του στην εθνική οικονομία μέχρι το 2013 δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές, εφόσον δεν δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και δεν συγκλίνει η κινητή τηλεφωνία με το Internet και την ευρυζωνικότητα.
Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας από μηδενική συμμετοχή στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έχει επιτύχει να συνεισφέρει με σχεδόν 2% του ΑΕΠ στην εθνική οικονομία το 2007, σύμφωνα με την μελέτη «Κοινωνικο-οικονομική Αποτίμηση του κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα» η οποία εκπονήθηκε από την ICAP και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Στο μέλλον όμως, η ωρίμανση που παρουσιάζεται ήδη στα μεγέθη του κλάδου δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του με τους ίδιους ρυθμούς.
Σε ό,τι αφορά στις κύριες υπηρεσίες φωνής η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν μηδενική (εκτιμάται σε 1,21% ετησίως από την Forrester Research), η αύξηση των λεπτών ανά συνδρομητή θα είναι περιορισμένη (εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 6,70% ετησίως, ίση με τη μέση ετήσια αύξηση το 2006 – 2007), ενώ οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται (εκτιμάται σε -4,77% ετησίως, ποσοστό ίσο με τη μέση μείωση την περίοδο 2001 – 2007).
Με βάση τις παραπάνω υποθέσεις, η μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από φωνητικές υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,84% την περίοδο 2008 - 2013, ποσοστό χαμηλότερο από την εκτιμώμενη ονομαστική αύξηση του συνολικού ΑΕΠ κατά 5,91% για την ίδια περίοδο.
Δυσάρεστα νέα και για τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά επιφυλάσσει η ιρλανδική εταιρία ερευνών ΙΕ Market Research. Σε έρευνά της εκτιμά ότι το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) θα παραμείνει σε καθοδική πορεία μέχρι το 2013. Το ARPU εκτιμάται ότι θα διολισθήσει στα 15,99 ευρώ το 2013 από 22,04 ευρώ κατά μέσο όρο το 2008. Αναλυτικά, για την Cosmote η εκτιμά ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει κατά μέσο όρο το υψηλότερο ARPU στην εγχώρια αγορά, αν και σημειώνει ότι θα μειωθεί στο 18,38 το 2013. Σε περίπτωση που οι μειώσεις τιμών συνεχιστούν λόγω ανταγωνισμού, το ARPU της Wind Hellas θα πέσει στο 12,17 ευρώ το 2013 έναντι 19,03 ευρώ το 2008. Δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις της ιρλανδικής εταιρείας και για την πορεία του περιθωρίου κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των τριών επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη του 2013, προβλέποντας ότι κατά μέσο όρο θα κινηθεί στο 25,1% το 2013 από 38,1% το 2008. Σημειώνει, πάντως, ότι η Cosmote θα συνεχίσει να έχει το υψηλότερο περιθώριο EBITDA μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, τοποθετώντας το στο 48,2% το 2013 έναντι 26,7% για τη Vodafone και 17,9% για τη Wind Hellas.
Μείωση αναμένεται αντίστοιχα και στο μερίδιο του κλάδου στην συνολική απασχόληση και στα έσοδα του δημοσίου. Σε απόλυτα μεγέθη, η απασχόληση (άμεσες και έμμεσες επιδράσεις και πολλαπλασιαστικά οφέλη) μειώνεται σε 81.000 το 2013 από 92.000 το 2007 (με υπόθεση πως η παραγωγικότητα αυξάνεται κατά 2% ετησίως και ο πληθωρισμός ανέρχεται σε 2,93% βάσει προβλέψεων του ΔΝΤ) ενώ τα δημόσια έσοδα αυξάνονται σε €2,152 δισ. το 2013 από €1,819 δισ. το 2007 (με υπόθεση πως η αναλογία τους στην προστιθέμενη αξία είναι σταθερή).
Κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της κινητής τηλεφωνίας είναι η διείσδυση νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας πέρα από τη φωνή. Σύμφωνα με εκτίμηση της CEBR για τη Βρετανία, τα έσοδα από υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας θα σημειώσουν αύξηση κατά 21,2% ετησίως την περίοδο 2008 – 2013, ενισχύοντας την αύξηση των συνολικών εσόδων από 2,5% χωρίς τις νέες υπηρεσίες, σε 6,5% στην περίπτωση που περιληφθούν.
Εάν γίνει η υπόθεση ότι τα έσοδα του κλάδου θα αυξηθούν με το παραπάνω ποσοστό (6,5%) λόγω ραγδαίας αύξησης των νέων προηγμένων υπηρεσιών τότε το μερίδιο του κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ αυξάνεται από 1,92% το 2007 σε 1,99% το 2013. Προϋπόθεση για την αύξηση των εσόδων με τον παραπάνω ρυθμό, είναι η διενέργεια των κατάλληλων επενδύσεων από τις εταιρείες, αλλά και να αποδειχθεί ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τις νέες υπηρεσίες.

rhaikou@e-tipos.com



Πρωταγωνιστής η Cosmote
H Cosmote θα συνεχίσει να τραβάει το άρμα της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας μέχρι το 2013 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιρλανδικής ερευνητικής εταιρείας ΙΕ Market Research. Σε έκθεσή της για τον ελληνικό κλάδο της κινητής, η ΙΕ Market Research εκτιμά ότι η κατάταξη δεν θα αλλάξει, με τη δεύτερη θέση να παραμένει στα χέρια της Vodafone και την Wind να έπεται στην τρίτη.
Για τις οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας προβλέπει ότι ούτως λίγο ούτε πολύ θα είναι διπλάσιες από τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η διείσδυση να φθάσει στο 200%. Ειδικότερα, εκτιμά ότι οι Έλληνες συνδρομητές θα ανέλθουν στα 19,58 εκατ. μέχρι το 2013 από 18,64 εκατ. το 2008, εκτιμώντας πρακτικά ότι σε κάθε Έλληνα θα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο δύο κινητά τηλέφωνα.
Σε ό,τι αφορά στους διεκδικητές της… πίτας στην εγχώρια αγορά κινητής, η ιρλανδική εταιρεία εκτιμά ότι η Cosmote θα διατηρήσει τα ηνία με 8,02 εκατ. συνδέσεις (από 7,69 εκατ. την περσυνή χρονιά). Για την Vodafone ο πήχυς των συνδρομητών έχει τοποθετήσει στα 6,22 εκατ. πελάτες, ενώ οι εκτιμήσεις για τη Wind Hellas θέλουν 5,34 εκατ. συνδρομητές το 2013.
Με βάση τις εκτιμήσεις της ερευνητικής εταιρείας, το μερίδιο της Vodafone θα αυξηθεί από το 30,9% στο 31,7% το 2013, ενώ για την Wind Hellas η εταιρεία «βλέπει» μερίδια αγοράς ελαφρώς μειωμένα στο 27,3% από 27,9%. Τέλος, το μερίδιο αγοράς της Cosmote θα διατηρηθεί περίπου στο 41% για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους και να διατηρήσουν τους συνδρομητές τους. Ωστόσο, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 είναι εμφανής η τάση για περιορισμό των εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Ενδεικτικά, πέρυσι το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) έπεσε σε επίπεδα κάτω από τα 20 ευρώ για Vodafone και Wind, ενώ ακόμη και η Cosmote (που διατηρεί ARPU 23,6 ευρώ) είδε τα έσοδα ανά πελάτη να καταγράφουν πτωτική τροχιά.